20 000 Ft feletti vásárlásnál a kiszállítás ingyenes Magyarország területén! Nézd meg csomagajánlatainkat is!

VÍZ + MALÁTA + KOMLÓ + SÖRÉLESZTŐ

IRÁNY A SÖRFŐZDE!

Blog

Bronzért futott a Midnight Express

2016.11.10 16:29
Bronzért futott a Midnight Express

Ezen a versenyen (többekkel ellentétben) kategóriánként egyetlen arany, ezüst és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben nincs olyan sör, amely elérné az elvárt szintet, akkor az adott érem nem kerül kiosztásra!

 

Felejtsd el az édes stoutot, száraz a menő!

Kezdem a rövid friss hírrel: Európa legnagyobb (European Beer Star) sörversenyén a HopTop Brewery a Midnight Express nevű söre bronz érmet nyert dry stout kategóriában.
A díjat 2016.11.09-én Nürnbergben, a legnagyobb söripari kiállátás, a Brau Beviale 2016 keretében megrendezett díjátón vehette át Ali Rawech Szami és felesége, a HopTop Brewery tulajdonosai.

Ez a díj a HopTop Brewery számára nagyon nagy jelentőséggel bír, hiszen magyar sör még sosem nyert díjat ezen a versenyen.

A European Beer Star elismertségét többek között szakértő és szigorú bíráinak köszönheti. Idén 124 fős szakértői kör vak kóstolással értékelte a sörök szín-, illat-, ízvilágát és az összbenyomást. A 30 országból érkező bírák között sörfőző mesterek, ismert szakemberek és sör sommelier-k szerepeltek.

Ezen a versenyen (többekkel ellentétben) kategóriánként egyetlen arany, ezüst és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben nincs olyan sör, amely elérné az elvárt szintet, akkor az adott érem nem kerül kiosztásra!

Előzmények márpedig vannak: érzékeltetni szeretném, hogy temérdek munka van egy-egy remek sör mögött.

A HopTop sörfőzde (vezetője és tulajdonosa: Ali Rawech Szami) idén nyáron a magyar kisüzemi sörélet az utóbbi négy év legaktívabb, legtermékenyebb időszakában lépett a piacra. Erről és söreiről szeptemberben már írtam, mert a zsigereimben éreztem, hogy a HopTop nem adja alább a csúcsra fog törni. (Cikk: Csúcsra tör a HopTop Brewery) Olyan főzdékkel kellett hirtelen és jól felvenni a ritmust akik évek óta (vagy legalábbis 3-4 éve) folyamatosan a porondon vannak és nemcsak a sörfőzés csínját-bínját, hanem a piaci jelenlét: értékesítés, hálózatszervezés, logisztika sivár vidékein edződtek, a kőkemény marketing szakmázás sem fog már ki rajtuk.          

A kőbányai társulással -Főzdepark- a lehető legjobbkor és jó helyre került Szami, mert a tagok: (Horizont, Mad Scientist, Monyo és -így kerek- plusz a HopTop) mind a fizikai közelségükkel: -most szabad a komlóágyúm, áttolom a targoncával jó? Vagy -a holnapi fesztiválhoz lenne egy sörcsapom egy perc és viszem, stb. vagy szellemi munícióval segítik egymást: a hivatalos engedélyek pecsétek aláírások útvesztői jelentősen lefoglalják egy friss főzde energiáit, ha mindent a főnök egyedül intéz, akkor ki dolgozik a főzdében?

Beszéljünk a sörről.

A Midnight Expresst pár napja kóstoltam és meglepve tapasztaltam, hogy érezhető változások történtek az első őszi kóstolás óta. Sokkal karakteresebb lett a pörkölt maláta és a kávés íz. A sör egészét a kesernyésebb íz hatja át.Nagyon dícséretes, hogy végre van olyan sör ami az édes stoutokat ellenpontozza. Vastagsága azonban nem lett meggyőzőbb. Gyönyörű barnás-kávés színű szép habja van, majd a pohár oldalán alkalmilag megül a habfátyol. Illatában picit alkoholosnak tűnik, de lehet, hogy csak a kávé illat érzete hozza ezt magával. Fontos megemlítenem, hogy ahogy melegedett a sör a pohárban, úgy adott adott ki magából egyre jobb ízeket. Van benne dimenzó.

ABV: 6%
IBU: 45
SRM: 80
Balling: 15
Untappd értékelésem: 3,75
Eltarthatóság: 2017 02.17.

Gratulálok a főzdének! Nagyon örülök, hogy ezen a rangos söripari versenyen dobogót szerzett a HopTop!