20 000 Ft feletti vásárlásnál a kiszállítás ingyenes Magyarország területén! Nézd meg csomagajánlatainkat is!

VÍZ + MALÁTA + KOMLÓ + SÖRÉLESZTŐ

IRÁNY A SÖRFŐZDE!

Blog

HopTop Brewery - Az év sörfőzdéje 2016

2016.12.28 16:21
HopTop Brewery - Az év sörfőzdéje 2016

Az év legjobb sörfőzdéje versenyben - ... nem kis részben a European Beer Star versenyen elért nemzetközi elismerésért - a Hop Top Sörfőzdét hoztuk ki győztesen

 

Lassan ismét durrognak a petárdák és a pezsgős dugók, úgyhogy itt az idő, hogy én is - most már mondhatom, szokás szerint - visszatekintsek az elmúlt sörévre. Külön ajánlom ezt az írást a Monyó csapatának, akik a sörös szcéna részvevőit levélben keresték meg, hogy írják le véleményüket az idei folyamatokról.

Az év beharangozó posztjában, a kihívás évének neveztem 2016-ot, és - sajnos és szerencsére - sok szempontból bejött az előrejelzés. A fogyasztók inkább profitálhattak a rengeteg új sörös hely és a számtalan - akár heti 4-5 - sörös "prömierből", bár ez a tény inkább a más szempontból is vízfej Budapesten volt igazán érezhető. Az év legszomorúbb híre, hogy nyáron a Hopfanatic Pub, majd ősz végén a Hopfanatic Sörfőzde is bezárta kapuját.

Mindenképpen egy nagyon komoly átrendeződés indult meg a piacon, ami jövő évre fog csúcsosodni és akkor sajnos előre láthatóan további főzdebezárások is bekövetkezhetnek. Az továbbra is nyilvánvaló, hogy a "sörforradalomnak" nevezett eseménysorozatba a kezdetben bekapcsolódott főzdék mellett sok olyan nagyon komoly befektetéssel rendelkező főzde alapult az évben, akik új minőségi alapokra helyezhetik a kisüzemi söripart, és óriási versenyt generálhatnak a gombamód szaporodó helyeken. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete és az új, modernebb felfogású vezetés (Gyenge Zsolt, elnökkel ez élén) az idei - kétévente megrendezésre kerülő - miskolci sörversennyel és a májusi, óbudai, saját szervezésű sörfesztivállal megmutatta, hogy ki tud lépni az egyre inkább üzleti vonal mentén szerveződő Főzdefeszt árnyékából, ami az elmúlt évben kevésbé tudott megújulni, bár még mindig elvitathatatlanul a legismertebb és legnépszerűbb sörfesztivál az országban. Az M47 Ipari Parkban létesült, nagyrészt idei alapítású főzdék augusztusban megmutatták, hogy a sokat kritizált sörminőséget van esély egy új hívószó, a "KRAFT" mentén újragondolni,  - önként vállalt - magasabb minőségi elvárások szerint, ami új lökést adhat az általam nagyon fontosnak tartott éttermi szcénában és fine diningban való tartós sörös jelenléthez. Hogy még a Kraft-tagfőzdék háza táján is van mit reszelgetni a minőségen, arra azért a novemberi sörtesztünk rávilágított.

A nagy sörgyárak sem maradtak el a kicsik mögött. A jól bevélt cseh sörös adukártyák (Staropramen, Pilsner Urquell, Krusovice) mellett hagyományosan - az idei utolsó - Budavári Sörfesztivál sajtótájékoztatója keretében hirdették meg "programjukat", a Borsodi a - kicsit old school, de bevált - sörgasztronómiára helyezte a kampánya mondanivalóját, a Heineken a Soproni A.P.A. belengetésével, a Dreher a friss komlós Kozellel és már szinte hagyományosan a Dreherfeszten, a szűkebb fesztiválközönségnek, mint éles tesztelőknek felvezetett lehetséges innovációkkal igyekezett becsatlakozni a sörös divathullámba. A "három nagyhoz" köthető Magyar Sörgyártók Szövetsége, melynek a Carlsberg is pártoló tagja egyrészt folytatta a "Sör mi több" sikeres eseménysorozatát idén is, és a Magyarország Sörkorcsolyája és a éttermi sörhéttel és tematikus blogajánlóival igyekszik a sörfogyasztás gasztronómiai kultúráját is megalapozni-elmélyíteni. Schillinger Attila elnök pedig folytatta a 2015-ben megkezdett párbeszédet és nyitást a kisebbek felé, hogy a meglévő piaci érdekek és éles verseny ellenére sör mentén valamennyire közös platformra hozza a a kisüzemeket a multikkal.

A régebbi alapítású kis sörfőzdék számára két út marad továbbra is. Vagy megmaradnak helyi igényeket kiszolgáló kisebb családi jellegű vállalkozásnak, vagy komoly befektetésekkel, beruházásokkal szintet lépve kiépítenek egy olyan regionális-országos disztribúciós, vevő- és rajongóbázist, amelyre hosszabb távon alapozhatják a vállalkozásukat. Idén először látványosan és széles körben megjelentek az országos hipermarketekben is a kisüzemi sörök, ami már Nyugat-Európában megszokott volt korábban is.

És akkor a már megszokott Sörbúvár LEG-ek a 2016-os évre.

- Az év legjobb sörfőzdéje versenyben a Mad Scientist és a Hop Top közül végül - nem kis részben a European Beer Star versenyen elért nemzetközi elismerésért - a Hop Top Sörfőzdéthoztuk ki  győztesen.

- Az év sörözője is erős versenyt hozott. A Hopfanatic Pub helyén a újranyitott söröző, a békésszentandrási főzde és Marosvári László nevével fémjelzett Ogre Bácsi hihetetlen népszerűségével szemben a Krak'n Town elképesztő steampunk dizájnja és alig pár hónap alatt kialakult sörbemutatós kulthely státusza volt a mérleg két serpenyőjében. Itt most egy kicsit a közönség is beleszólt a döntésbe, mert az Ogre Bácsi-s poszt pár hét alatt - a blogkattintás-számlálók létezése óta - a legnagyobb nézettséget generálta a blogon, és végül emiatt az Ogre Bácsi lett a győztes.

- Az év magyar söre a Sörbúváron a Mad Scientist Jam 72 előtt egy orrhosszal célba érkező Balkezes Greyjoy volt, ami egy világszínvonalú főzet, melyet egy De Molen sörrel szemben is bizonyított.

- A Sörbúvár kedvenc külföldi söre a Carlsberg-féle Grimbergenes "tanulmányi kiránduláson" a Cantillon Sörfőzdében kóstolt Lambic d'Haute Densité, (a képen az Iris)

- Az év sörfesztiválja a hangulatos Óbudai Kisüzemi Sörfeszt elől az előremutató trendek miatt a díjat elhozó augusztusi Kraft-Sörfeszt volt.

Idei különdíjasaink közül az első a sörök népszerűsítésében élenjáró orgánum, a Beerporn.hu, akik mindenhol jelen vannak, és új lendületet is adtak a sörök sajtómegjelenésének.

Második különdíjasunk a Fenékig-blog csapatához köthető Mikkeller Running Club Budapest, akik a futást összekötötték a sör szeretetével és megmutatták, hogy nem kötelező kelléke a sörhas (ami ugye nem is létezik) a sörkedvelőknek . Harmadik különdíjunk Gyenge Zsoltnak és az általa vezetett Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének és valamennyi tagfőzdének jár, mert év-évre megmutatják, hogy a dollármilliós befektetőcsoportok mellett léteznek olyan vállalkozások, akiknek a hitvallása a sör, és akik erre tették fel az életüket és egzisztenciájukat is.

Gratulálok a nyerteseknek, és köszönöm a sörbarátoknak a sok megosztást, kommentet, a sörfőzdéknek a bizalmat és a kóstolósöröket, meg sokunknak a közös élményeket!

Sörhabban gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek! Jövőre is teli pohárral folytatjuk!