Ingyenes szállítás 20.000 forint felett!

Blog

Soha nem látott egység a csapolt sörért!

2017.08.28 15:51
Soha nem látott egység a csapolt sörért!

Jövőre 5 százalékra csökken több éttermi szolgáltatás áfája, a sörgyártók pedig arra kérik a nemzetgazdasági minisztert, hogy terjessze ki a kedvezményt a csapolt sörre. A kisüzemi főzdék krémjét tömörítő Kraft Sör Egyesület csatlakozásával példátlan összefogás jellemzi a szakmát.

A csapolt sörök általános forgalmi adójának csökkentése kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult a Kraft Sör Egyesület – tudta meg a Világgazdaság. A szervezet arra kéri a tárcavezetőt, hogy támogassa a hazai sörfőzők és sörgyártók által előállított csapolt sörök áfájának mérséklését 2018. január 1-jétől. Mint ismert, az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik, ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni a sörösök. Ugyanebben a témában márciusban már a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) közösen érvelt Varga Mihálynak, a Kraft belépésével pedig teljessé vált az összefogás.

A Kraft Sör Egyesület idén jött létre azon kisüzemi sörfőzdék képviseletére, amelyek a legmodernebb technológiákkal és a legmagasabb szakértelemmel főzik a sört, emellett kiemelkedően fontos számukra a hazai sörök állandó, jó minősége, valamint a kézműves sörök pozitív reputációja. Az elnökségi tagokat a Hoptop, a Horizont, a Mad Scientist és a Monyo delegálja, de a tagok közé tartozik a kisüzemi szcénában szintén jól csengő nevű Balkezes, Hedon, Rothbeer és Uradalmi Sörmanufaktúra is.

A Kraft azzal érvelt a nemzetgazdasági miniszternek, hogy a tagjai által főzött sörök túlnyomó többsége hordós kiszerelésben, csapolt sörként kerül kiskereskedelmi forgalomba. Nap mint nap azt tapasztalják, hogy a kis- és középvállalkozó vendéglátó partnereknek nagy kihívást jelent a szakszerű vendéglátóhelyi kiszolgálás, a hozzáértő csaposok megtartása, képzése. Így kiemelten fontos, hogy helyzetbe hozzák őket, legyen tőkéjük emberi erőforrásra, fejlesztésre. Az egyesület abban bízik, a kérdés költségvetési vonzatát tekintve is kellően erős mérlegelési szempont, hogy e szakértő munkavállalók is adófizetők, az általuk generált többletforgalom pedig több adóbevételt eredményez a növekvő vendéglátóhelyi értékesítés által.

A csapolt sör áfacsökkentése közös érdek, növelné a vendéglátók és a sörfőzdék mozgásterét is, a többletet pedig technológia- és termékfejlesztésre, innovációra lehetne fordítani – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Dudok Ádám, a Sörműves Kft. (Horizont) ügyvezetője, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja. Kiemelte: a kedvezményes forgalmi adó abban is segíthetné a kisüzemi sörfőzdéket, hogy kiépítsék és megerősítsék exportpiacaikat. Úgy látja, a hazai szereplőknek a nemzetközi színtéren több helyen lehet keresnivalójuk, nemcsak a visegrádi országokban, hanem Észak- és Nyugat-Európában is.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint örömteli a hazai kisüzemi sörfőzés élvonalát képviselő Kraft csatlakozása, a jövő évi adócsomag összeállítása során pedig érdemes lesz a kormánynak mérlegelnie a szakmai szervezetek által tett javaslatokat. Schillinger Attila lapunknak hangsúlyozta: a csapolt sörök nagy részét itthon gyártják, nagy szaktudást és vendéglátóhelyi hozzáadott szolgáltatást igényel a hordós sör. A kedvezményes forgalmi adó nagyobb mozgásteret teremtene a vendéglátásban az oly sokszor emlegetett bérfejlesztésre, ezáltal biztosítva a szakképzett munkaerőt és magas szolgáltatási színvonalat. Mint mondta, több ezer főnyi szakképzett munkaerő hiányzik a HoReCa (étterem, kocsma, kisvendéglő, szálloda) piacról, az áfacsökkentés nagyban segítené ezeknek az üres álláshelyeknek a betöltését is.

Összeesküvés helyett összefogás

Az MSSZ igazgatója kategorikusan visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint a sörszövetség és annak tagjai egyeztetnének az árakról vagy összefognának a kiskereskedelmi láncokkal. Schillinger Attila rámutatott: éppen azért változtatták meg néhány éve az alapszabályt, hogy a taggyűléseken jelen legyen egy külsős versenyjogász is, így a verseny korlátozása, ami sosem volt szándék, technikailag is teljes mértékben kizárható. Ezzel alighanem a Csíki Sör tulajdonosának, Lénárd Andrásnak a szavaira utalt, de a céget nem nevezte meg. Tavaly 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe a sörgyárak, ebből jövedéki adó formájában 42 milliárdot. Schillinger szerint a söripar jövedelmezőségével alapvető problémák vannak. Sokatmondó adat, hogy a félliteres üveges sör inflációtól tisztított átlagára Magyarországon 205 forinton ragadt az ezredforduló óta.