Ingyenes szállítás 20.000 forint felett!

Blog

Sörtörténelem - 1. rész

2020.09.01 13:51
Sörtörténelem - 1. rész

Forradalom söpört végig Európán, amely országunkat sem kímélte. Ez a jelképes harc is nagy gondolkodók ötletein alapul, de ez a jelenség valami egészen más. Ez a harc nem hozott magával pusztítást, ez a harc leginkább a kreativitás határait feszegető gyönyör. A kraft sörforradalom pezseg, napról napra különlegességekkel kápráztat el minket, mindig tud újat mutatni. Ahogy a történelem ismétli önmagát, a kraft is egy önmagát megújító folyamat.

Mai napig etalonként tekintünk az amerikai kraft őshazára, elindultunk azon az ösvényen itthon, amelyet ők már negyven éve elkezdtek kitaposni. Miből merítkezik a sörös lelkek mélyén ez az örökmozgó? Mi az előzménye annak, hogy ez a mozgalom a csúcsra törhetett? Mi történt a kraft ’ősrobbanás’ előtt?

Forradalmunk sikerének kezdete sokszor véletlenek sorozatán alapult

Ez a mozgalom szerencsére évtizedek óta épít, mindig hozzátesz valamit a malátanedű  történelméhez. (Egy-két esetet kivéve, a sörhamisításról majd egy külön posztban) A kreativitás a fegyverünk, amelyet sokszor a tradíciók táplálnak. Sajnos a két világégés eredeti fegyverekkel rombolt és a méltán emlegetett tradíciókat is eltörölte. A háborúk természetesen a főzdéket is a földdel tették egyenlővé az öreg kontinensen.

Zseniális sörtípusok haltak ki, vagy merültek a feledés homályába. A második világháború utáni időszak magával hozta a depressziós hangulathoz illő üres, semmitmondó lagerek uralmát. Bár forradalmunk jelképes és pozitív értelemben vett mozgalom, ennek kitöréséhez is kellett egy ’cassus belli’.

Képzeljünk el egy bizonyos társadalmi réteget, akik a könyökükre támaszkodva egy füstös pubban gondolkodnak. Le ezzel az uralommal, nekünk ennél több kell! A pubban unottan támaszkodó koponyák némelyike óriási dolgokat vitt véghez, hihetetlen erővel és kitartással játszott szerepet régi sörstílusok újraélesztésében.