Ingyenes szállítás 20.000 forint felett!

Blog

Kávéra sört - Hop Top Brewery-sörök a Cafe Frei-ben

2019.04.20 16:55
Kávéra sört - Hop Top Brewery-sörök a Cafe Frei-ben

Az elmúlt héten sajtómeghívót kaptam, ahol a főszereplők Szami, a Hop Top alapítója és Frei Tamás, médiaszemélyiség és a Cafe Frei-kávézók egyik kitalálója és tulajdonosa voltak.

A sör, még a minőségi KKK-sörök is a komoly éttermekben, kávézókban kissé lenézett darab, amolyan kötelező kellék, szükséges rossz, amit tartanak, mert igény van rá, de maga a hely sokszor nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket. Sok fine-dining étteremben kapható már kommersz sörök helyett valamilyen KKK-sör, de ezeket a legtöbbször koncepció nélkül szerzik be, nincs válogatás, kellő választék, mint a borokból, a sommelier-k sem értenek annyira a sörökhöz és az ételeink mellé nincs a bor helyett igazi alternatíva, mert szűk a kínálat, pedig a söröknél a szezonalitást és az egyediséget is messzemenően kihasználhatná egy séf vagy egy étteremvezető.

A fentiek miatt a sör egy nagyon fontos szegmenstől kerül távol, pedig amikor valaki ráérez ennek ez ízére, akkor ugyanúgy megadja a kellő gasztronómiai szikrákat, élményt akár az étellel, akár önmagában fogyasztva. Ezért is örvendetes, amikor egy befutott és igényes gasztro-vállalkozásba minőségi sörök kerülnek be, és a tulajdonos átérzi ennek fontosságát. Ezek a példák a hazai jó minőségű KKK-söröknek új lendületet adhatnak, hogy felzárkózzanak a bor mellé és nem a helyére, mert mindkettő csodás, de külön világ.

A Maglódi úti Főzdeparkban, a Hop Top-nál, a főzde indusztriál környezetében találkoztunk. Frei Tamást eddig mindig egy világjáró, megközelíthetetlen médiaszemélyiségnek csomagolta számomra a tévé, és - kis meglepetésként - egy közvetlen nagyon kellemes társalgót kaptunk helyette, aki nosztalgikusan mesélt arról, hogy az első kávézójukban hogy takarították a WC-t, hogyan indult el az egész vállalkozás, hogy most már ötven egység legyen szerte a világon. Szamiékat is részben a közös szinergia miatt választották, kicsit saját önmagukat, a kezdést látják bennük, és nagyon szimpatikus nekik a hozzáállásuk. Elmondta, hogy azért is választották a sört, mert világtrend, hogy az igényesebb fogyasztók az energiaitalok helyett ismét a kávét választják, és mellé mindenféle különleges alkoholos italt vagy egyenesen kávés koktélt fogyasztanak, így a minőségi sör szépen beleillik ebbe az irányba. Ötféle Hop Top sör lesz kapható az összes Cafe Frei egységben, a külhoniakban is.

Persze nem csak a két cég dolgozik együtt a jövőben, hanem a kávé és a sör is egymásra találtak. Az alkalomra Szami és a Cafe Frei pörkölőmestere készített is egy egyedi főzetet, melynek alapja egy világos Ale, melybe egy speciális perui kávé kerül. Frei Tamás elmondta, hogy a speciális kávéfajta szemein pörkölés közben, 170 fokon a pórusok megnyílnak és ekkor bármilyen természetes esszencia, olaj, vanília, kókusz, fűszerek stb. rácsepegtethető, melyet a kávészem magába szív, és tovább melegítve magába is zárja, ezért a lényegévé válik az így bevitt új íz. Hosszas kísérletezgetés után egy kókusszal kezelt kávét használtak. Az ebből készített hidegen csepegtetett (Cold Brew) kávét használta Szami az ale-hez, ami az eddigi talán legharmonikusabb magyar Cold Brew kávés sör lett. A Hübris (lager) és a Horizont (IPA - Pilot #4) is készített már remek cold brew coffee sört, de talán a Hop Top és a Cafe Frei új söre az eddigi leginkább kifinomult darab, cseppet sem hasrényan, hanem lágyan, óvatosan érkezik a kókuszos kávé, és elképesztően gazdag gyümölcsösséget hordoz, mindezt nagyon visszafogottan, így hihetetlen jó alapanyag is lehet különböző koktélokhoz, mert szinte bármilyen irányba (gyümölcs, csoki, whisky) kiindulási alap lehet. Ha minden igaz, hamarosan ez az izgalmas sör is kapható lesz...

Gratulálunk a sikerhez Szamiéknak és reméljük, ez a térnyerése a Kraft-söröknek folytatódik...